Rojen za igranje klavirja

Denys Masliuk se je rodil v ukrajinskem mestu Khmelnitski. Starša, oba profesionalna glasbenika, sta takoj prepoznala Denysov glasbeni talent. Osnove klavirja je dobil v domovini, nato pa je bil sprejet na Glasbeni licej pri Akademiji za glasbo v Minsku v Belorusiji.

 

S svojo virtuoznostjo, nenavadno zrelo in poglobljeno interpretacijo je nase opozoril tudi na tekmovanjih. Osvojil je 1. mesto na mednarodnem tekmovanju »Balis Dvarionas« v Litvi, 2. mesto na mednarodnem tekmovanju »Vladimir Krajnev« v Ukrajini, 2. mesto na ednarodnem tekmovanju »Irina Zwetajeva« v Belorusiji. Kot najbolj obetaven mlad pianist Glasbenega liceja pri Akademiji za glasbo v Minsku, je večkrat nastopil z Državnim simfoničnim orkestrom Belorusije in Državnim simfoničnim orkestrom Ukrajine.

 

Z odliko je leta 2002 zaključil šolanje na Akademiji za glasbo v Minsku, ter za dosežke na glasbenem področju prejel štipendijo Ministrstva za kulturo Republike Belorusije.

 

Študij je nadaljeval na Hochschulle für Musik Hanns Eisler v Berlinu. V tem obdobju je imel več odmevnih nastopov na koncertnih odrih in festivalih v Berlinu, Münchnu, Leipzigu, Solingenu, Stuttgartu, Lindau, Herrenchimseeju, Bad Worishofnu, Öschelbronnu, Freiburgu, Leipzigu, Potsdamu, Münchnu …

 

Dodatno se je izobraževal pri priznanih profesorjih K. H. Kämmerlingu, I. Lazku, K. Boginu, V. Margulisu.

 

Leta 2005 je zmagal na dveh mednarodnih tekmovanjih in sicer junija na tekmovanju »Marco Fortini« v Bologni in decembra na tekmovanju »San Nicolò di Bari« v Bariju v Italiji. Zmaga na obeh tekmovanjih mu je odprla vrata na koncertne odre v naslednjih letih v Italiji.

 

Februarja 2009 je osvojil tretje mesto na mednarodnem tekmovanju »Aleksander Skrjabin« v italijanskem Grossettu.

 

Bil je povabljen v žirijo na mednarodno glasbeno tekmovanje »Pietro Argento« in mednarodno pianistično tekmovanje »San Nicolò di Bari« v Italiji.

 

Denys Masliuk že nekaj let živi in deluje kot profesor klavirja na Umetniški gimnaziji v Kopru, v Sloveniji. Njegovi številni učenci so nagrajenci državnih in mednarodnih tekmovanj. Svoje znanje in Izkušnje posreduje mlajšim generacijam na poletnih šolah, seminarjih in masterclassih.

 

S svojo bleščečo virtuoznostjo, poglobljeno interpretacijo in močno individualnostjo navdušuje publiko v Sloveniji in tujini, čemur so priča številne odlične recenzije. Koncertiral je v Italiji, Nemčiji, Ukrajini, na Poljskem, v Belorusiji, na Hrvaškem, na Nizozemskem… V Sloveniji se je predstavil že na vseh večjih koncertnih odrih: Slovenska filharmonija Ljubljana, Cankarjev dom Ljubljana, Kulturni dom Nova Gorica, Kosovelov dom Sežana… Njegove recitale je posnela RTV SLO.

 

Veliko svojega časa Denys Masliuk posveča tudi komponiranju. Z avtorskimi klavirskimi skladbami izkazuje izjemno poznavanje zvočnih razsežnosti svojega inštrumenta in praviloma so to navdušujoči dodatki na njegovih koncertih klasičnega klavirskega repertoarja.

 

Denys Masliuk si je pridobil sloves izjemno nadarjenega pianista z »…železno tehniko, močno individualnostjo, ter izrednim čutom za interpretacijo…«